Przepis na ten jabłecznik spisałam podczas trwania programu kulinarnego Ewy Wachowicz ( aczkolwiek nie jestem pewna nazwiska gospodyni programu). Jest łatwy i smaczny.....
Składniki na mase suchą:
2 szklanki mąki
2 szklanki kaszki manny ( ale nie błyskawicznej)
pół szklanki cukru( zmniejszyłam ilosc cukru bo pierwotnie było to półtorej szklanki ale ja nie lubie za słodkich ciast)
3 łyżki proszku do pieczenia
to wszystko wymieszac i podzielic na 3 cześci
Składniki na mokrą masę:
2,5 kg jabłek
3 łyżki cukru
cynamon (ile kto woli)
Jabłka myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce dodajemy cynamon i cukier i mieszamy. Mase z jabłek dzielimy na 2 cześci
Pół kostki margaryny lub masła na obłożęnie wierzchu
Blaszkę (najlepiej kwadratowa) smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Na spód blachy sypiemy 1/3 częśc masy suchej, wygładzamy ,następnie punktowo nakładamy 1/2 masy mokrej i delikatnie rozsmarujemy( masa ma spodzie jest sypka i nalezy bardzo delikatnie rozprowadzac po niej masę mokra bo inaczej nie wiadomo co wyjdzie;)).Następnie sypiemy 1/3 masy suchej wygładzamy i znowu nakładamy resztę masy mokrej również punktowo, wygładzamy.Na koniec wysypujemy resztę masy suchej wygładzamy i obkładamy wiórkami z masła wierzch ciasta. Piec 1 godzinę w 180 stopniach C. Najlepiej jeśc to ciasto na drugi dzień, poniewaz masa such musi stężec;))) Smacznego
mmmy musi byc dobry....
OdpowiedzUsuńTwój chleb tez mi bardzo smakował.....
dzem równiez...co nowego wymyślisz,jest zawsze dobre.
Pozdrawiam:)))
no to dobrze jednak jestem troche dobra kuchtą domową umiem gotowac i wszystkim smakuje hahah:))
OdpowiedzUsuń